- Een aantal grote bedrijven kwam donderdag met de halfjaarcijfers naar buiten.
- Betalingsdienstverlener Adyen zag het aantal transacties flink stijgen in de eerste helft van dit jaar en boekte een hogere winst.
- Laadpalenbedrijf Fastned heeft de omzet ook flink zien groeien, maar het verlies is eveneens opgelopen.
- Lees ook: Is de beurs nu eigenlijk duur of goedkoop?
Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven loopt op z’n eind, maar donderdag kwamen nog een paar belangrijke fondsen op de Amsterdamse beurs met de resultaten naar buiten.
Betalingsverwerker Adyen zag het aantal transacties stijgen, zowel bij bestaande als nieuwe klanten. Verzekeraar NN haalde goede resultaten bij de levensverzekeringstak. Verder boekte de uitbater van snellaadstations Fastned sterke omzetgroei, maar het verlies nam ook toe.
Het aandeel Adyen steeg donderdag bijna 8 procent op de Amsterdamse beurs. Het aandeel NN leverde bijna 2 procent in, terwijl Fastned 2 procent steeg.
Adyen: meer betalingstransacties bij grote klanten
Betalingsverwerker Adyen heeft in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van meer nieuwe klanten. Tegelijkertijd verwerkte het bedrijf meer transacties van bestaande klanten. Als gevolg daarvan stegen de opbrengsten met bijna een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot ruim 913 miljoen euro. Dat was meer dan kenners hadden verwacht.
Adyen handelt wereldwijd betaaltransacties af voor grote bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M). Dat gebeurt zowel online als met pinapparaten in fysieke winkels.
Adyen verzorgde in de eerste helft van 2024 bijna 620 miljard euro aan transacties. Dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Nederlandse bedrijf zette een winst in de boeken van bijna 410 miljoen euro. Over de eerste zes maanden van vorig jaar bleef er onder de streep ruim 282 miljoen euro over.
Fastned: forse groei omzet, maar ook meer verlies
De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft het nettoverlies in de eerste helft van dit jaar zien oplopen tot 11,4 miljoen euro, 11 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging met 45 procent omhoog tot 37,8 miljoen euro, maakte het bedrijf donderdag bekend.
Fastned wijdt het verlies aan voortdurende hoge investeringen om uit te breiden. Het bedrijf profiteert van de "aanhoudende sterke groei" van het elektrische wagenpark in Europa. "Met meer dan vijfhonderd verkregen locaties en 318 operationele stations liggen we beter dan ooit op schema om in 2030 een netwerk van duizend stations te hebben", zegt Michiel Langezaal, topman van Fastned in een toelichting.
In het afgelopen halfjaar kwamen er 22 laadstations bij, waarvan acht in Nederland. Het aantal actieve klanten nam met bijna 50 procent toe tot ruim 411.800.
Sterk halfjaar voor baggeraar Boskalis
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft een "historisch" goed eerste halfjaar afgesloten. Bij alle divisies werden goede resultaten behaald, meldt de onderneming.
"Het afgelopen halfjaar is in financieel opzicht het meest succesvolle geweest dat wij in de lange historie van Boskalis hebben gerealiseerd", aldus topman Peter Berdowski. De omzet steeg met 5 procent tot 2,07 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam toe met 65 procent tot 298 miljoen euro.
De baggerschepen van Boskalis waren onder meer actief in het Midden-Oosten en Azië. Voor de kust van Maleisië verwijderde Boskalis een gekanteld en gezonken drijvend hefplatform van de zeebodem. Op de Filipijnen is Boskalis bezig met het afronden van werkzaamheden aan Manila International Airport. In Nederland werkte het bedrijf onder meer aan de versterking van de Markermeerdijken ten noorden van Amsterdam en aan het openbaarvervoersknooppunt van de Zuidas.
De werkvoorraad ligt volgens Berdowski op een "gezond niveau", met 5,3 miljard euro aan projecten op de plank. Daardoor ziet Boskalis ook de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet.
NN: hogere bijdrage levensverzekeringen aan resultaat
Verzekeraar NN zag de nettowinst in de eerste jaarhelft met 10,5 procent stijgen. Topman David Knibbe sprak van sterke resultaten, dankzij solide prestaties in Nederland en de groeiende Europese markten van het bedrijf.
De bijdrage van het Nederlandse schadebedrijf van NN was wel lager dan vorig jaar, toen werd geprofiteerd van minder schadeclaims door betere weersomstandigheden. Dit werd deels gecompenseerd door hogere bijdragen van het Nederlandse levenbedrijf, de Europese verzekeringsactiviteiten en de bankactiviteiten.
De verzekeraar ligt volgens de topman verder goed op schema om de doelstellingen voor 2025 te halen. In mei volgend jaar zal NN tijdens een investeerdersdag een update geven van de strategie en doelstellingen.
Achmea: meer zorgverzekeringsklanten
Ook verzekeraar Achmea kwam donderdag met de halfjaarcijfers naar buiten. Dit bedrijf is niet beursgenoteerd, maar behoort wel tot de grootste verzekeraars van Nederland.
Achmea heeft zijn resultaten in het eerste halfjaar verbeterd, mede dankzij de toestroom van zorgverzekeringklanten. Daarnaast verdiende de grootste verzekeraar van Nederland meer aan beleggingsresultaten en financiële producten waarmee zakelijke en particuliere klanten hun oudedagsvoorziening regelen. De nettowinst steeg in de periode met 31 procent tot 493 miljoen euro.
Achmea, eigenaar van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, kreeg er in de eerste zes maanden van dit jaar 450.000 klanten met een zorgverzekering bij. De kosten per nieuwe verzekering stegen minder hard, volgens Achmea dankzij digitalisering van bijvoorbeeld de verwerking van declaraties. Daardoor waren er amper extra werknemers nodig voor de gegroeide zorgtak, wat voor een 46 procent hoger operationeel resultaat zorgde voor de Nederlandse zorgverzekeringstak.
Het moederbedrijf van Centraal Beheer, Avéro en InShared mikt in vergrijzend Nederland ook steeds nadrukkelijker op groei met oplossingen voor oudedagvoorzieningen. De omzet uit die activiteiten, zoals vermogensbeheer voor pensioenfondsen en spaarproducten of hypotheken voor particulieren, steeg met 19 procent.
Bij de schade- en inkomensverzekeringen zakte het operationele resultaat juist. Dat had onder andere te maken met een toename van langdurig ziekteverzuim, waardoor Achmea meer geld opzij moest zetten voor verzekeringen die werkgevers hiervoor kunnen afsluiten.
Financieel directeur Michel Lamie zegt dat dit probleem in heel Nederland speelt. "Het is altijd lastig om op basis van die ontwikkeling nu al te concluderen wat de langjarige trend is", zegt hij. "Maar we zien het op dit moment wel op de hele markt eigenlijk. We hebben, anders dan vergrijzing, nu niet een direct aanwijsbare reden voor die ontwikkeling. Maar het is wel iets wat we nauwlettend volgen."
Achmea kijkt al langere tijd naar nieuwe strategische opties voor het onderdeel waar zijn levensverzekeringen onder vallen, waarover de verzekeraar voor het einde van het jaar een besluit wil nemen. Daarin zit ook een portefeuille verzekeringen die niet langer verkocht wordt, maar nog wel klanten heeft.
Een verkoop of fusie met branchegenoten behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden om de dienstverlening toch nog op peil te houden. "Maar het is niet gezegd dat er per se een transactie komt. We kijken ook hoe we onze eigen portefeuille kunnen optimaliseren. Dat is ook zeker iets waar we naar kijken", zegt bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo.